Görsel Yetenek Geliştirme 1 Kitabı
ANNE BABALARA,ÖĞRETMENLERE VEYA TERAPİSTLERE
Görsel Motor becerilerin gelişmesi bebeğin öğrenmesi ve nesneleri takip etmesi ile başlar. Bir kere bu temel fonksiyon geliştirildiğinde, bebek annesinin yüzünü hatırlarken görsel hafızasını kullanır. Bu kitapta daha ileri düzey beceriler okuma ve yazma öncesi kreş döneminde geliştirilir. İkinci sınıfın sonunda, öğrencilerin çoğu, basit labirentler ve yapbozlar yapma, bağımsız olarak yazmada ustalık kazanırlar ve okumanın zevkine varırlar.
Bu kitap okul öncesinden 2. Sınıfa kadar olan öğrencilerin görsel algı becerilerini geliştirmek içindir. Bunun yanında bu kitap zihinsel veya fiziksel engelli çocukların yada yetişkinlerin eğitimlerinde de kullanılabilir.
1-7 arasındaki etkinlikler kolay; 8-14 arasındaki etkinlikler orta düzey; 15-20 arasındaki etkinlikler zordur. Her ünitenin üçer tane ön ve son testleri bulunmaktadır
Bu Görsel Yetenek Geliştirme kitabı aşağıdaki konularla ilgili alıştırmalar içerir:
• Labirentler
• Görsel Ayrımlaştırma
• Görsel Kapalılık
• Görsel Şekil Zemin
• Görsel Biçim Sürekliliği
• Görsel Hafıza
• Görsel Sıralı Hafıza
• Görsel Uzamsal İlişkiler
DUYUSAL BÜTÜNLEME
Görsel algı,çocukta en son gelişen beceriler arasında yer alır. El-göz koordinasyonu ön koşuldur. Yatay, dikey, çapraz, dairesel alanlardaki görsel takip, görsel algının önemli bir ön şartıdır. Görsel algı, görsel ayrımlaştırma, görsel şekil zemin, görsel uzamsal ilişkiler, görsel şekil sürekliliği, görsel hafıza ve görsel kapalılığı içerir.
GÜNLÜK YAŞAM İÇİN GÖRSEL YETENEK GELİŞTİRME AKTİVİTELERİ
Görsel ayrımlaştırma becerisi, kişinin günlük yaşamını sürdürebilmesi için gereklidir. Örneğin, giyinirken, gardolabından kıyafet seçerken, şekil-zemin ilişkisi becerilerini kullanır. Bilgisayar veya iletişim araçlarını kullanırken, istenen seçimin konumunu hatırlamak için görsel hafıza becerilerine ihtiyaç vardır.
Yemek yerken, giyinirken, ev işleri yaparken görsel takip becerileri kullanılır. Basit labirentleri tamamlıyor olmak bu işleri yapmayı kolaylaştırır. Görsel takip okuma içinde önemlidir.
Görsel ayrımlaştırma veya eşleştirme becerileri genellikle meslek öncesi eğitim için konuları sınıflandırmak,okuma, heceleme için harfleri ayırmak için kullanılır.
Görsel sıralı hafıza ileri düzey okuma ve hesaplamalarda ve telefon numaralarını, adresleri hatırlamak için kullanılır.
Görsel kapalılık çevrede gördüğümüz görsel nesnelerdeki eksikleri tamamlamak için kullanılır.
Görsel şekil sürekliliği becerisi nesneler küçükken, büyükken ya da ters döndürülmüşken tanımak için gereklidir. Bu beceri giyinirken, yemek yerken ve hatta matematik ve okuma için harfleri ve sayıları tanımak için kullanılır.
Görsel uzamsal ilişkiler giyinme, beslenme, iletişim kurma gibi günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirirken ve nesneleri organize ederken kullanılır. Akademik olarakta yönerge takibinde görsel organizasyonu etkiler.
OKUL ÖNCESİ VE 1.SINIFLAR İÇİN UYGUNDUR
192 SAYFA ETKİNLİK İÇERİR
Yaş aralıkları ürünle ilgili genel fikir vermesi için geniş bir aralıkta referans olarak belirtilmektedir. Kesin bilgi için üretici sayfalarına veya ürün üzerindeki açıklamalara bakılmalı, bilgi bulunamadığı durumlarda bir uzmana danışılmalıdır.