2 Yaş Sendromu İnanışı

147 kere görüntülendi.
1 min read

Öncelikle sendrom Fransızca’da “syndrome” kelimesinden geliyor. Anlamı ise özel bir bozukluğu belirleyen, tanıyı kolaylaştıran bulgu ve belirtilerin tümüdür. Yani sendrom bir grup belirtilerden oluşan hastalık tablosudur. Bu dönemi “2 yaş sendromu” diye adlandırmak yerine bu dönemden “2 yaş dönemi” olarak bahsetmek daha doğru olur.

Çocukların 18-42 ay arasında kendini tanıma, benlik gelişimi, bağımsızlığın gelişimi ve kendini toplumsal yaşamın içinde var etmeye ilişkin gelişmeler yaşadığı bilimsel bir gerçektir. Bu dönemde çocuklar çevrelerini keşfetmekte çok daha aktif oluyorlar, bu süreçte başarabildikleri ile gurur duyuyorlar ve her şeyi kendileri yapmak istiyorlar.
Çocuğunuzun her şeye “hayır” dediği, önerdiğiniz her şeye muhalif olduğu ve onu bir türlü ikna edemediğiniz zamanlarda “Bu gelişimsel olarak normal bir durum, bu bir dönem ve geçecek.” diyerek kendinizi rahatlatabilirsiniz.

Her çocuk bu tip durumları farklı düzeylerde yaşıyor ve yaşayacak. Ancak bu durumun bir “sendrom” haline gelmemesi için yapabileceğiniz pek çok şey var:

•İyi bir gözlemci olmak ve çocuğu anlamak
•İkna etmek üzere size özgü yöntemler kullanmak; bu kesinlikle onunla pazarlık yapmak anlamına gelmiyor. “Ispanağını yersen oyun oynayabilirsin” demek onu ikna etmekten çok ödüllendirmek olur ki bu da çocuğun gelişimini olumsuz etkiler.
•Kendine ilişkin kararlar vermesine izin vermek
•Sınırları ve özgürlükleri tanımlamak ve bu konuda tutarlı olmak
•Gerektiğinde yardım isteyebileceğini göstermek
Son olarak çocuğunuzda günlük hayatınızı ve ilişkinizi büyük ölçüde olumsuz etkileyen durumlar görüyorsanız ya da bu süreçle başa çıkma konusunda kendinizi iyi hissetmiyorsanız bu konuda bir uzman ile görüşmenizde fayda var.

Latest from Blog

Özgüvenli Çocuklar

Hepimiz gibi çocuklar da gün içinde birçok zorlukla karşılaşıyorlar. Biz de anne babalar olarak hemen harika