Duygu Düzenleme

571 kere görüntülendi.
1 min read

Duygu düzenleme, cenin halindeyken parmak emmeyle başlar. Küçük bebeklerde korkunca ağlama, biraz büyüyünce yüzünü kapatma, oyunla kendini oyalama şeklinde devam eder. Dil gelişimi ile beraber farklı bir hal almaya başlar. Artık bakım veren kişiler çocuklara duygusal tepkilerini değiştirmeleri için talimat verebilir ve çözüm önerebilirler. Bunun ötesinde dil, çocuğun kendine talimat verebilmesini sağlar ve çocuklar diğerlerinin duygularını başarılı bir şekilde yönettiklerini gördükçe duygu düzenlemenin mümkün olduğunu öğrenirler.

Çocukların duygularını düzenleyemediği anlar, içinde bulunduğu durumu nasıl çözeceğini bilmediği anlardır. Bunlar bakım verenine verdiği mesajlardır. Bu nedenle öncelikle temel bakım vereninden alacağı şefkat ve sevgiye ihtiyacı vardır.

Peki duygu düzenlemeye nasıl yardımcı olabilirsiniz?
☁️Fiziksel temasta bulunun, sarılın.
☁️Hafifçe sallayın, mesela bir battaniyeye sarıp hafifçe sallayarak ninni söylemek gibi.
☁️Hafif sakin bir müzik açabilir ya da sizin ses tonunuzdan sakince dinleyebileceği bir ninni veya şarkı söyleyebilirsiniz.
☁️Krem ya da pudra kullanarak(eğer seviyorsa) masaj yapabilirsiniz.
☁️5-4-3-2-1!!
Görebildiği 5 şeyi, duyabildiği 4 şeyi, dokunabildiği 3 şeyi, koklayabildiği 2 şeyi ve tadabildiği 1 şeyi söyleyeceği bir oyun başlatabilirsiniz.
☁️Bir şeyleri sıkmasını önerebilirsiniz. Topları, hamurları sıkmak beyni sakinleştiren duyusal girdilerdendir.
☁️Duygularını ifade etmesine izin verin. Duygularıyla ilgili konuşabilir, oyun oynayabilir, resim çizebilir.
☁️Ağladığı zaman “bunda ağlanacak ne var?” demek yerine çocuğunuza sarılarak “canın acıyor olmalı”, “çok canın yandı, üzgünsün” gibi duygularını ona yansıtarak, onun duygularını ifade etmesini sağlayabilirsiniz.
☁️Fiziksel egzersiz yapmasını sağlayabilirsiniz. Hareket etmek duygularını düzenlemesine yardımcı olacaktır.
☁️ Nefesin gücünden yararlanın. Çocuğunuza 1den 10a kadar sayıp derin derin nefes alıp vermesini ve sakinleştiğinde konuşabileceğini hatırlatabilirsiniz.

Latest from Blog

Çocuklarda Teknoloji Kullanımı

Günümüzde teknoloji kullanımı her yaştan bireyde oldukça fazladır. Ekran maruziyeti, çocuklukçağında yetişkinlik dönemine oranla beyin gelişimini