Tuvalet Eğitimi

332 kere görüntülendi.
ortalama 2 dakikada okuyabilirsiniz.

Tuvalet eğitimine başlamak için çocuğunuz en az 24 ayını doldurmuş olmalıdır, en ideal süre 30 aylık olduğu dönemdir fakat bu çocuğa ve hazır oluşuna göre değişkenlik gösterebilir.

Çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösteren bazı noktalara bir göz atalım:
-Tuvaleti geldiğinde farkına varabiliyor ve bunu konuşmasa bile işaretle anlatabiliyor olması
-Basit isteklerinizi yerine getirebiliyor olması
-Kısa bir uykudan sonra bezi kuru kalkabiliyor olması
-Bağırsak faaliyetleri düzenli ve daha önceden tahmin edilebiliyor olması ( Bazı çocuklar günde 2-3 kez, bazıları ise 2-3 günde bir kez kaka yaparlar. Burada önemli olan bu aralıkların düzenli olarak tekrarlanması ve daha önceden tahmin edilebilir düzeye gelmesidir)
-Bezi ıslandığında rahatsız oluyor olması
-Lazımlığına ilgi gösteriyor olması


Tuvalet eğitimine başlarken bazı öneriler:
A.
Çocuğunuzun boyuna uygun lazımlık alın ve lazımlığı kendisinin seçmesini sağlayın. En önemli özellik, çocuğun otururken ayaklarının yere değmesidir. Bu durumda bağırsak hareketleri başlayınca, yerden destek alabilecektir ve olası korkularına karşı güven duygusu gelişecektir. Bu konuda tuvalet eğitimi ile ilgili resimli bir kitap işinize yarayabilir.


B. Eğitime başlama aşamasında öncelikle ona, sıkıştığı zaman lazımlığı kullanması konusunda cesaret verin. Ne zaman isterse sizden yardım göreceği konusunda da emin olmasını sağlayın. Ara ara bezini çıkararak iç çamaşırıyla dolaşmasına izin verin. Bu sırada lazımlık banyo içinde olsun, ona ne zaman isterse oturabileceğini söyleyin ve bunu sık sık hatırlatın.


C. Tuvalet eğitimi süresince belirli bir rutin oluşturun. Bu, kahvaltıdan ve akşam yemeğinden sonra, banyodan önce ya da bağırsak hareketlerinin başladığı herhangi bir zaman olabilir. Buradaki amaç, çocuğun lazımlığa alışması, onu günlük rutinin bir parçası olarak görmeye başlamasıdır.


D. Çocuğa bağırsak hareketlerinin nereye gideceğini anlatın. Bezine ya da iç çamaşırına kaka yaptığı zaman, onu lazımlığa oturtun, bezi onun gözü önünde lazımlık içine boşaltın. Bu durum, onun oturma ve kaka üretme arasındaki ilişkiyi anlamasına yardım edecektir. Lazımlığı tuvalete döktükten sonra sifonu ona çektirin (korkuyorsa yapmayın) kakanın nereye gittiğini görsün. Kakadan sonra giyinmeyi ve ellerini yıkamayı öğretin.


E. Gündüzleri tuvalet eğitimine başladığınızda geceleri alt bezine devam edin. Öncelikli amaç gündüz tuvalet kontrolünü sağlamaktır, sonraki aşamada ise gece eğitimine başlanacaktır.


F. Her çocuk tuvalet eğitimi sürecinde ara ara altına kaçıracaktır. Ona kızmayın, cezalandırmayın. Kaslarını kullanmayı öğrenirken bu durum olağandır ve biraz zaman alabilir. Bir kaza durumunda altını temizlerken, bir dahaki sefere lazımlığı ya da tuvaleti kullanmasını ona hatırlatın.


G. Tuvalet uygun şekilde kullanıldığında çocuğunuzu tebrik edin ve gülümseyin.


H. Gündüz sorunu tamamen çözülse bile, gece kontrolü haftalar, bazen aylar sonraya kalabilir. Bu yaşta vücudu tuvalete gitmek, uyanmak için gereken olgunluğa henüz ulaşmamıştır. Bu nedenle sizin desteğinize ihtiyacı olacaktır. Gece çişi gelir ve uyanırsa, size seslenebileceğini ona hatırlatın.

Latest from Blog

Özgüvenli Çocuklar

Hepimiz gibi çocuklar da gün içinde birçok zorlukla karşılaşıyorlar. Biz de anne babalar olarak hemen harika