Okuma yazma aşamasına geçerken neler yapmalıyım?

144 kere görüntülendi.
ortalama 2 dakikada okuyabilirsiniz.

Çocuğunuz doğdu, yürüdü derken bir bakmışsınız okul çağı gelmiş. Çocuklarımızın okuma yazma, öğrenme aşamaları anne babalar ve öğretmenler için çok zorlu süreçlerdir. İster istemez gerildiğimiz veya pes ettiğimiz zamanlar olur.

Çocuklar 1. Sınıfa başladığında okuma yazmada güçlükler çekebilir veya geç öğrenmeler olabilir. Peki bunların olmaması için neler yapmalıyız? Birinci sınıfa başlamadan önce en kritik dönem okul öncesi dönemdir. Okul hayatına hazırlık aşamasında ve okuma yazmaya hazırlık aşamasında çocuğunuza en çok katkı verebileceğiniz dönem okul öncesi dönemdir. Çünkü çocukların zihni bu dönemlerde tıpkı bir elektrik süpürgesi gibi her şeyi çeker. Çocuklar dünyayı oyun yoluyla keşfeder çocuğunuza sen artık büyüdün artık oyun oynama çağın geçti gibi sözcükler çocukların öğrenmelerine ket vurabilir.

Çocuklar oyun yoluyla yaparak yaşayarak ve eğlenerek öğrendikleri bilgileri kalıcı hale getirirler. Sizde çocuklarınıza oyun yoluyla harfleri, sayıları öğretebilir; onlara okula hazırlık aşamasında katkı verebilirsiniz. Çocuklara okuma yazmayı öğretmek için öncelikle harfleri öğreterek okuma yazmaya geçiş yapabilirsiniz. Onlara alfabeyi ve sayıları öğrenmelerini sağlayacak kitaplar oyuncaklar alabilir; harfleri ve sayıları tanımasını sağlayabilirsiniz. Öğrendiğiniz harfleri kesip yapıştırıp duvarlara atabilirsiniz. Öncelikle çocuklar öğrettiğiniz harfin sesini tanımalı ve hissetmeli bunun için şarkılar tekerlemeler ve bilmeceler okunabilir.

Harfleri öğretirken bazı oyunlar oynayabilirsiniz.


Sek sek
Öğrenilen seslerle yere çizilecek sek sek üzerinde sekerek söylenilen kelimeleri yazmak.

Kulaktan Kulağa
Seçilen kişinim kulağına bir harf söyleyiniz. Kulaktan kulağa söylenen harf bir kağıda yazılır.

Üfle
Öğrenilen kelimeler ince bir kağıda yazılarak kesilir. ters çevrilerek bir masaya dizilir. Sınıf iki gruba ayrılır. her gruptan ikişer kişi ilk oyuncular olarak seçilir. Verilen sürede kağıtları el kullanmadan sadece üfleyerek çevirip ,kelimeleri okuyup, tahtaya yazmaları istenir. Süre sonunda en çok kelime yazan ikili oyunu kazanır.

Kelime tombalası
Kelime ve heceler kesilerek bir kapta biriktirilir. Herkese birer kart verilir. Bir kişi kaptan bir kelime veya hece çeker. Mesela çeken ” al” der ve o kelime veya hece kimdeyse bende diyerek önündeki kartta üzerine koyar.
Bu oyunların yanında çocukların keşfetmesine fırsat vermeliyiz. Onların bu dönemlerde en büyük destekçisi anne babalar ve öğretmenlerdir. Bizlerin görevi çocuklara uygun uyarıcılar verip onların kalıcı öğrenmeler edinmelerini sağlamaktır. Etkin ve kalıcı öğrenme olması için oyunların yanında bol pratik yapabileceği Yaz Sil kitaplarıyla çocukların öğrenmeleri soyut öğrenmeden somut öğrenmelere çevrilebilir.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere..

Latest from Blog

Özgüvenli Çocuklar

Hepimiz gibi çocuklar da gün içinde birçok zorlukla karşılaşıyorlar. Biz de anne babalar olarak hemen harika