Öfke Üzerine

281 kere görüntülendi.
1 min read

Çocuğum onun istediği bir şey olmadığında:
– ağlamaya başlıyor
– sürekli bize bağırıyor
– kötü sözler söylüyor
– küsüyor


Peki siz onlara nasıl tepki veriyorsunuz?
Çocuklar dünyanın güvenli bir yer olup olmadığına ebeveynlerin davranışlarına bakarak karar vermeye başlarlar. Ebeveynler sorunlarını öfkelenip bağırarak saldırgan bir şekilde ele alıyorsa çocuğun bunu model alması kaçınılmazdır. Ebeveynlerin öfke kontrolü konusunda doğru model olmaları önemlidir. Tabii ki çocuklar sadece ebeveynlerinden değil, akranlarından ve izlediği videolardan da saldırganlığı görür ve dünyasında büyük yer eder. Bu videolara doğru sınırlar koyulmalı ve bunlar kontrol altına alınmalıdır.

Çocuğa sınır koymak ve bağırmak aynı şeyler değildir. Sınırlar sevgi dolu çizilmelidir. Uyarılar doğru ses tonuyla çocuğunuza sık sık dokunarak güzel bir şekilde yapılmalıdır. Olumlu davranışlarda pozitif geri bildirimler verilmelidir. Sürekli hayır kelimesini duyan çocuk bir süre sonra duymamazlıktan gelecektir.
Öfkeli davranışlar kesinlikle pekiştirilmemelidir. Mesela markette almaması gereken bir şeyi istediğinde sizden olumsuz cevap aldığı için sinirlenip ağlamaya başlarsa kararlı davranmalısınız. Bir kez kararınızdan dönmeniz ve istediğini yapmanız ileride ağlama krizleri olarak ortaya çıkacaktır. Çocuğunuza öfkelenmenin doğal bir duygu olduğunu ve buna hakkı olduğunu söylemelisiniz. Ama bu yüzden konu ile ilgili fikrinizin değişmeyeceğini ve öfkesi sona erdiğinde onun yanında olacağınızı söyleyip kararlı olmaya devam etmelisiniz.
Çocukların kendi duyguları kadar diğerlerinin de duygularını anlaması bir diğer önemli detaydır. Empati yeteneği güçlü olan çocuklar öfkesini yönetmekte zorlanmayacaktır.

Eğer bu konuda desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bir uzmana başvurabileceğinizi unutmayın.

Latest from Blog

Özgüvenli Çocuklar

Hepimiz gibi çocuklar da gün içinde birçok zorlukla karşılaşıyorlar. Biz de anne babalar olarak hemen harika