Çocuklarda Benmerkezcilik

94 kere görüntülendi.
1 min read

Benmerkezcilik; her şeyi kendine dayandırmak, her şeyde kendi fikrini, mantığını ve duygusunu merkeze almak olarak tanımlanır. Benmerkezci konuşma okulöncesi dönemde çocukta karşılaşılabilecek gelişimsel özelliklerden biridir.

Okul öncesi çocuklar olayları bir başkasının açısından göremez, farklı bakış açılarını düşünemez. Olaylara çok boyutlu bakamaz. Çocuk, karşısındaki bir kişinin bir nesneye, bir olaya kendi bulunduğu konumdan farklı bir noktadan bakabileceğini, farklı sonuçları olabileceğini düşünemez. Çocuğun konuşma biçimi, ifadesi de benmerkezciliğinin etkisi altındadır. Benim ifadesi en çok duyulan kelimedir. Özellikle oyuncaklar için.

Benmerkezcilik bencillik değildir, çocuğun olayları kendini merkeze koyarak anlamasıdır. Bu yüzden başkalarını anlamaları zorlaşır. Bu durumlarda her şeyin ona ait olamayacağını çocuğunuza anlatın, özel eşyalarının ona ait olduğunu açıkça ifade edin, çocuğunuza ait olan şeyleri alırken ondan izin alın, başkalarının eşyalarını izinsiz almamayı öğretin, eşyaları için özel alan belirleyin, çocuğunuzun arkadaşlarıyla paylaşması için oyuncaklar bulundurun.

Latest from Blog

Özgüvenli Çocuklar

Hepimiz gibi çocuklar da gün içinde birçok zorlukla karşılaşıyorlar. Biz de anne babalar olarak hemen harika