Çocuklara her istediklerinin olmayacağını nasıl anlatabiliriz?

81 kere görüntülendi.
1 min read

Her açıdan bakım verdiğiniz bebeklik döneminden sonra isteklerin karşılanmasına dair dengeyi kurmak ebeveynler için zorlaşabiliyor. Bebeklik döneminde kendi ihtiyaçlarını ebeveynlerin karşılaması gerekirken çocukluk dönemine geçildiğinde bu ihtiyacın azaldığını görmek de bazen zor olabiliyor.

Peki ne yapabilirsiniz?

  • Çocuğunuza yavaş yavaş sorumluluk vererek ihtiyaç karşılama durumunu azaltabilirsiniz. Oyuncaklarını toplamak, sofradan tabağını kaldırmak gibi görevler size fikir verebilir.
  • İhtiyaç duyduğu için mi yoksa başka bir sebepten mi sizden destek istediğini anlamak çok önemlidir. İhtiyaç duyduğu durumlarda tabii ki de yardımcı olmaya devam etmelisiniz, ancak diğer durumlarda net olmak, sınır koymak ve hayır diyebilmek oldukça önemli.
  • En önemli yaklaşımlardan biri de elinizden geldiğince net ve sabırlı olmak. Yeni bir davranışı geliştirmek hem sizi hem de çocuğunuzu zorlayabilir. Çocuğunuzun olumsuz duyguları da yaşamasına izin vermelisiniz. Olumsuz durumların ve duyguların baş etme becerileri geliştirmeleri ve hayata hazırlanmaları için bir basamak olduğunu unutmayın.

Latest from Blog

Özgüvenli Çocuklar

Hepimiz gibi çocuklar da gün içinde birçok zorlukla karşılaşıyorlar. Biz de anne babalar olarak hemen harika