Teknolojik yaşam çocuklarımızın elinden hangi fırsatları alıyor?

89 kere görüntülendi.
1 min read

Modern yaşamın getirdiği teknolojik olanaklar çocuklarımıza birçok yeni beceriler kazandırmakta. Ancak bunun yanında çocuklarımıza kaybettirdiği bazı gelişim fırsatları da var.

Günümüz modern yaşamında çocuklarımız giderek fiziksel ve sosyal aktivitelerden uzaklaşıyorlar. Şimdilerde çocuklar ya evde ya da okulda, masa başında ders dinleyerek ve ödev yaparak, bilgisayar ve telefonda zaman geçirerek günlerini tamamlıyorlar. Daha bireysel oluyorlar ve kapalı alanlarda hareketten yoksun yaşıyorlar. Çok az sayıda çocuk bahçe ve sokakta oyun oynama fırsatını bulabilmekte. Masa başı çalışmalarla, bilgisayar ve telefon başında çocuklar sağlıklı gelişebilir mi?

Teknoloji çağının çocuklardan esirgediği en büyük fırsat; doğada fiziksel olarak hareket edebilmektir. Dokunabilmek, keşfedebilmek, koşmak, tırmanmak, zıplamak, kendi bedenini dünyaya ve çevreye uyumlayabilmektir. Tüm bu aktiviteler sayesinde çocukların öğrenme becerileri, dikkat becerileri artar. Problemleri yaşayarak çözebilir böylece hem sosyal becerileri artar, hem de duygularını tanıma ve kaygıyla baş etme becerileri gelişir. Matematik becerileri bile sosyal yaşantı içinde fiziksel aktivitelerle artar.

Bahçe ve sokakta oynanan oyunların günümüz çocuklarının hayatından giderek  eksilmesiyle ve teknolojinin hayatlarında daha çok yer almasıyla çocuklarda çocuklarımız daha bireysel yetişiyor, fiziksel aktivite yetersizliği içinde gelişiyorlar. Bunun sonucu olarak da çocuklarda daha çok davranış ve duygu yönetiminde sorunlar, problem çözme becerilerinde yetersizlikler, dikkati toplama ve öğrenme motivasyonu sorunları ortaya çıkıyor gibi görünmektedir. Daha akıllı ama daha kaygılı, daha geç olgunlaşan ve dikkati dağınık çocuklar yetişiyor demek pek de yanlış olmayacaktır.

Latest from Blog

Özgüvenli Çocuklar

Hepimiz gibi çocuklar da gün içinde birçok zorlukla karşılaşıyorlar. Biz de anne babalar olarak hemen harika