Ebeveynler İçin Rehber: Karne Alan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

41 kere görüntülendi.
ortalama 2 dakikada okuyabilirsiniz.

Her ebeveyn çocuğunun başarılı olmasını, iyi bir karne ile dönemi tamamlamasını; her öğrenci de başarılı olup ailesinin bu başarı ile sevinmesini, gurur duymasını ister. Ebeveynler bu beklenti karşısında karne alan çocuklarına çoğu zaman verecekleri tepkileri kestiremez. Başarılı/pekiyi karneyle gelen çocukla gurur duyarken başarısız karne getiren çocuğa öfke duyulur. Fakat çocuğun psikolojik iyi hali için verilen tepkiler yapıcı olmalıdır.
Karne, çocuğun akademik ve sosyal hayatı hakkında ebeveynlere fikir sunan rehberdir. Çocuğun okul hayatında desteğe ihtiyacı olup olmadığını gösterir. Dönem ortası ve dönem sonunda verilen karneler çocukların takibini kolaylaştırır.
Unutulmamalıdır ki karne tek başına bir başarı göstergesi değildir. Karne, edinilen bilgilerin sınav esnasında doğru hatırlanıp hatırlanmaması hakkında bilgi verir. Her ebeveyn çocuğunun başarılı olmasını dolayısıyla bu başarının da karnesine yansımasını görmek ister. Fakat “karne” ‘ye yüklenen anlamlar karne alan çocuğa verilen tepkileri çeşitlendirir. Başarı odaklı ve mükemmeliyetçi ebeveynler çocuklarına karne sonucuna göre değer gösterirler. Dolayısıyla bu ebeveynlere sahip çocuklar için karne günleri oldukça kaygılı geçer.
Peki ebeveynler karne alan çocuğa nasıl yaklaşmalı?
• Çocuk her koşulda değerli olduğunu ve ailesi tarafından sevildiğini bilmeli. “Karnen iyi gelirse ……. alacağız.” gibi koşullar koymak doğru değildir. Bu durum çocuğun her başarı sonrasında bir ödül alacağı beklentisine girmesine sebep olur.
• Her çocuk akranlarıyla kıyaslanmadan kendi karnesi için değerlendirilmelidir.
• Karne değerlendirilirken yalnızca kötü notlar değil iyi notlar da değerlendirilmeli. İyi notlar için tebrik edilmeli, abartılı tepkilerden kaçınılmalı. Kötü notların ise çalışarak, gerekirse destek alarak düzeltilebileceği çocuğa anlatılmalı.
• Yapıcı davranılmalı. Başarısını arttırmak için yapılabilecekler, çözüm yolları konuşulmalı.
• Karne notları yanında karnede yer alan devamsızlık, kitap okuma ve davranışlar da değerlendirilmeli.
Karne almak öğrenciler için tatilin başlangıcını ifade eder. Tatiller çocuğun dinlenmesi, sosyalleşmesi ve keyifli vakit geçirebilmesi içindir. Ders tekrarı ve eksik konuların kapatılması için abartılı programlar yerine daha dengeli, çocuğun sosyalleşebileceği programlar oluşturulmalıdır.
Tatilde çocuğunuzun yeterince güzel vakit geçirip eğlenmesine fırsat tanıyın.

Latest from Blog

Özgüvenli Çocuklar

Hepimiz gibi çocuklar da gün içinde birçok zorlukla karşılaşıyorlar. Biz de anne babalar olarak hemen harika