Çocuklarda Yaratıcılık ve Hayal Gücü

101 kere görüntülendi.
1 min read

Çocukların yaratıcı bir birey olmaları hayatın her alanında onlara kolaylık sağlayacaktır. Problem çözme , olaylara başka açılardan bakma gibi özellikler işlerini kolaylaştıracaktır. Yaratıcılığın gelişmesi için en kritik dönem okul öncesi dönemdir.

Peki bu dönemde neler yapmalıyız?
Bu dönemde ki çocukların hayal güçleri çok geniştir. Neyin hayal neyin gerçek olduğunu henüz kavrayamadıklarından hayal güçleri sınırsız olabilir. Onları kısıtlayacak şeylerden uzak durmalıyız. Çocuklarımızın hayata aktif katılımlarını desteklemeliyiz. Çocuğumuz bir şeyi almak istediğinde, bulmak istediğinde ya da açmak istediğinde onun için yapmak yerine, ona bazen küçük ipuçları ile bazense tümüyle kendi kendine deneyebilecekleri ve öğrenebilecekleri ortam yaratarak yardımcı olmalıyız. Sürekli denetlemek, kısıtlamak ; dokunma, yapma gibi sözcükler kullanmak yerine onların ortamlarını güvenli hale getirip özgürce keşfetmelerini sağlamalıyız.

Hayal gücünün gelişmesi için TV izleme gibi yaratıcılığı körelten aktiviteler yerine sesli kitap okuma, doğa gezileri yapma, yapılandırılmamış oyunlar oynama gibi etkinlikler yapılmalıyız. Sordukları sorulara bıkmadan onların anlayacağı bir dille cevaplandırmalıyız. Çocuklarınıza fırsat verirseniz onların ne kadar farklı düşündüğünü ve çok güzel hayal gücüne sahip olduğunu görebilirsiniz.

Latest from Blog

Özgüvenli Çocuklar

Hepimiz gibi çocuklar da gün içinde birçok zorlukla karşılaşıyorlar. Biz de anne babalar olarak hemen harika